Friday 4 August 2017

Ketam masak telur asin (salted egg crab)






Salam dan selamat pagi all!!🤗🤗

Pagi ni nak share sikit resepi salted crab.. ni dinner semalam.. cousin balik dari laut bagi ketam, sotong dan ikan.. tiap2 bulan tak yah lah nak g market dh kalau dia suruh pegi ambik ikan.. alhamdullah rezeki.. semoga dia dimurahkan rezeki..

Okay.. bahan2nya

1kg ketam
2tangkai daun kari
5ulas bawang putih (hiriskan)
5biji cili padi(nak letak lebih pun takpe)
3 sudu mentega
1cawan susu cair ideal
2biji telur masin (direbus dan dihancurkan dengan garfu)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit tepung jagung
Sedikit secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak

Cara2nya pulak

Gaulkan ketam dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan secukup rasa. Kemudian goreng sebentar kemudian angkat dan asingkan ke bekas lain.
Kemudian panaskan kuali.. tuang minyak masak dalam 1 senduk (ni dapat tips dari tukang masak seafood) kemudian masukkan mentega.. biarkan cair baru masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi.. tumis hingga naik bau.. kemudian masukkan telur masin dan susu cair.. gaul hingga rata.. kemudian masukkan gula dan ketam yang telah digoreng tadi..

Dan sekarang tengah pikir pulak nak masak apa dengan ikan dan sotong nihh.. 😅😅😅

No comments:

Post a Comment